Hop, hoe men die smakelijk stoven kan

19 mei 2011

Hopscheuten gestoofd Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

In de 18e eeuw is de hop een smakelijk bijgerecht op de goed gevulde dis geworden. Hier een recept in mijn hertaling:

Hop, hoe men die smakelijk stoven kan

Neem de jonge spruiten van dit gewas en maak ze behoorlijk schoon, was ze zindelijk af, kook ze in water met wat zout. Als ze gaar zijn doe je ze in een vergiet en laat het water er uitlekken. Doe in een pan met dikke bodem krachtige vleesbouillon met boter, nootmuskaat, gestampte beschuit en citroensap. Roer dat dooreen tot een saus en leg daar de hop in en laat het even doorstoven. Smaakt zeer goed.
Je kunt de hop na het koken ook afgekoeld als salade eten met olie en azijn.

In een ander 18e eeuws kookboek vind ik dit recept:

Hopp te stooven

Als de hop op gewelt is, stoof je hem op in een pan met wat bouillon, een stukje boter, 3 lepels volle room, wat zout en wat nootmuskaat.

Op de foto zie je het resultaat van het experimenteren met het eerste recept.

Dit artikel is geschreven door Lizet Kruyff en werd eerder gepubliceerd op Spinazieacademie.

Reacties

  1. Weedee 2 maart 2012 14:45 uur

    De moeilijkheid is dat hopscheuten een zeer lokaal product is .
    En zeer beperkt te verkrijgen .

    Anderzijds is het een zalige groente .

  2. Okke Amerongen 4 maart 2012 22:33 uur

    Hallo Weedee, Ik las dat Delhaize in België ook hopscheuten gaat verkopen. Een bakje zou €13,- per 100 gram gaan kosten. Helaas kan ik het vanuit Nederland niet controleren maar het zou wel goed nieuws zijn want het is inderdaad een zalige groente.

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met hopscheuten!