Hopteelt
Hopteelt is sterk gemechaniseerd maar nog altijd zeer arbeidsintensief. Op een hectare groeien tussen de 2000 en 2500 hopplanten. Hopplanten kunnen tot 20 jaar oud worden. Pas na 3 jaar zijn de hopplanten volgroeid en heeft de boer een volledige opbrengst.
In gebieden van hopteelt is het verboden mannelijke planten te laten groeien. Deze zorgen van bestuiving van de vrouwelijke hopplanten waardoor de bellen groter worden maar ook te bitter worden voor Europese bieren. Voor Engelse bieren is dit wel geschikt en daar geldt geen verbod.
De hopakker
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Op het hopveld staan in rijen met een tussenafstand van 9 tot 12 meter grote houten palen in de grond geheid. De houten palen zijn van de spar en worden speciaal voor dit doel in Duitsland of Frankrijk geteeld. De houten palen worden met stalen draden verankerd. Over de houten palen wordt op 6 meter hoogte een stalen draad gespannen. Aan het draad komen verticale kabels ‘leidraden’ waar de hopplanten tegenop groeien. Naast elke hopplant is een bodemspies met een ijzeren fiche waaraan 2 leidraden bevestigd worden.
Hopscheuten oogsten of het nalopen van de nieuwe ranken
In maart komen de eerste hopscheuten boven de grond. Net voor die tijd werden in vroegere tijden de hopscheuten gesnoeid. De boer liet alleen de beste paar scheuten over. De rest van de scheuten werden er met een mesje afgesneden. Het resultaat is een oogst aan hopscheuten! Tegenwoordig is dit gewoon te duur geworden omdat het met de hand snoeien van de wortels ontzettend veel tijd kost. De hopscheutenoogst is dus alleen nog voor de liefhebbers. Voor boeren is het niet meer dan een bijverdienste.
Nu bekijkt de boer of de ranken een leidraad gevonden hebben. Indien nodig worden de ranken een handje geholpen. Per leidraad worden de 3 beste scheuten rechtsdraaien aangeleid. De overige scheuten worden verwijderd met een onkruidverdelger. Dit is nog steeds een zeer arbeidsintensieve klus.
Groeifase van de hop
Hop is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan wel 10 centimeter per dag groeien. Tijdens de groeifase moet de boer constant in de gaten houden of er ziektes de kop op steken. Hop is gevoelig voor de hopbladluis, rode spin, verwelkingziekte, echte meeldauw en valse meeldauw. Een ander groot gevaar is de wind. Een vol hopveld kan enorm veel wind vangen en tijdens een zomer met flinke wind in elkaar zakken waarbij de oogst verloren kan gaan.
Hopoogst
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Voor het oogsten worden de hopranken op 1 meter hoogte boven de grond afgesneden. Een hopoogstmachine plukt vervolgens de hopranken inclusief leidraden en verhakselt de opbrengst. De hop wordt nu gedroogd voordat ze verwerkt kan worden tot andere producten zoals hopbellen, hoppellets, hopextract en geïsomeriseerde producten (speciale producten voor bierbrouwerijen).
Na de hopoogst
Vanaf november verwijderd de boer de afgestorven ranken die eerder op 1 meter hoogte afgesneden zijn. In de winter rijdt de boer langs de planten: het insnijden. Hierbij worden de wortelblokken aan de linker en rechterkant afgesneden. Zo word de plant niet te sterk en krijgt zij een nieuwe stimulans om sterke hopranken voort te brengen. Omdat in het midden van het wortelblok een fiche zit voor de draden kan de boer er niet altijd goed bij met de ploeg. Dan worden de wortelblokken nagelopen met een dessel; een houweel met 2 scherpe snijkanten.
Aanleiden van nieuwe leidraden
Na de oogst moeten nieuwe leidraden aan de fiches bij iedere wortelstok bevestigd worden. Die gebeurd door 2 personen in een soort hoogwerker op een tractor. Om de 1,2 meter binden zij elk een leidraad vast. Onderaan worden de leidraden aan de fiches bevestigd. Een hectare hop bevat straks dus tussen de 4000 en 5000 ranken.
Fotocredits:
De foto van de hopoogst is gemaakt door Gin soak.
Over deze site
Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.