Nieuws

Eerste hopscheuten van seizoen geveild op 14 december 2011

Eerste hopscheuten van seizoen geoogst in december 2011 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

De eerste hopscheuten zijn vandaag geveild op de REO veiling in België. Op 14 december? Inderdaad erg vroeg maar De Lovie teelt hopscheuten in kassen. Of in Serres zoals ze in België zo mooi zeggen. Zo kunnen de eerste scheuten al in december geoogst worden. De Lovie teelt diverse bijzondere groenten en werkt met mensen met een verstandelijke handicap. Bekijk in dit mooie filmpje hoe de teelt en oogst in de kassen in zijn werk gaat. (meer…)

Hopscheutenconfituur

Hopscheutenconfituur Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Houblonesse is een merk opgezet door de sociale werkplaats Poperinge (SoWePo). Het heeft op dit moment 3 prachtig vormgegeven producten met hopscheuten: Hopscheutenmarc, hopscheutenjenever en deze hopscheutenconfituur. De confituur bevat 62% hopscheuten, 37% rietsuiker, appelzuur, citroenzuur en pectine. Lekker veel hopscheuten dus die ook buiten het seizoen gewoon verkrijgbaar zijn! (meer…)

Hop, hoe men die smakelijk stoven kan

Hopscheuten gestoofd Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

In de 18e eeuw is de hop een smakelijk bijgerecht op de goed gevulde dis geworden. Hier een recept in mijn hertaling: (meer…)

Zelf stekken maken van hop

Stek van hopplant Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 19 reacties

Met Cruydthof ging ik wilde hop plukken. Eenmaal thuis vroeg ik me natuurlijk af of ik niet gewoon wat hop bij mij in de buurt kon planten? En of het ook mogelijk is om zelf hop te stekken? Gewoon proberen, dat is de enige oplossing. Het is ook gewoon leuk om te zien of het werkt. Hoe lang het allemaal duurt. Én vooral om erover na te denken wat je allemaal kunt doen als je straks een enorme hoeveelheid hopstekjes hebt! (meer…)

Hopscheutenmarc

Hopscheutenmarc Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Marc is de Franse benaming voor brandewijn of brandy. Op de mooie site van Houblonesse zeggen ze er zelf over: In tegenstelling tot de Franse Marc, die van druiven gemaakt wordt, is deze Marc van hopscheuten gemaakt. De hopscheuten geven gedurende een maand hun aroma’s af waardoor een ruw mengsel ontstaat. Door dit mengsel te distilleren en een periode op eikenhout te laten rijpen ontstaat de Marc de Houblonesse. (meer…)

Hop – Een hervonden groente deel 3

Hop botanisch Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Ook in het Vermakelijk Landleven uit de 17e eeuw vinden we bij het tuinieren instructies voor en over de hop (humulus lupulus) En wel bij de maand november. Beetje vreemde maand. Kijk maar. Een samenvatting en hertaling: Het kruid windt en vlecht zichzelve om stokken, staken en andere dingen, waar je het bij zet. Het groeit ruimschoots op volle aarde en goed verzorgde akkers. De bellekens worden in augustus of september geoogst om er bier mee te brouwen. De jonge spruiten worden gekookt en in het voorjaar als salade met olie en azijn gegeten. (meer…)

Hop – Een hervonden groente deel 2

Hopscheuten van familie Wouters in Reymerstok Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Dinsdag was ik in het zuiden van onze mooie provincie Limburg. Kon natuurlijk niet anders dan dat ik de hoptuin in Reimerstok ging bezoeken. Het prille begin is er, die paarse sprieten zijn de hopscheuten. Eentje geproefd. Heerlijk nootachtig smaakje, sterker dan de gekweekte (daarover later meer), aardser, iets vezeliger. Deze hopscheuten hadden al hard moeten werken om hun kopjes boven de grond uit te werken. (meer…)

Hop – Een hervonden groente

Hop botanisch Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Okke Amerongen haalde voor foodies hopscheuten uit Poperingen. Heb in 2009 al het nodige over hop (humulus lupulus) geschreven. Nu vast een beetje geschiedenis vóór ik bij het 18e eeuwse recept beland later deze week. In de Romeinse tijd werd de hop al gebruikt, verschillende auteurs noemen hem, maar dan heet hij nog homulus of of lupus salictarius. (meer…)

Hopscheutenjenever

Hopscheuten jenever Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Als je aan de sociale werkplaats denkt dan denk je toch aan eenvoudig werk zoals inpakken, dingen sorteren of pakketten klaar maken voor verzending. In Poperinge denken ze daar heel anders over. Hier heeft de Sociale Werkplaats Popering (Sowepo) een eigen hopscheutenmerk in de markt gezet: Houblonesse. Ze hebben op dit moment 3 producten: Hopscheutenconfituur, Hopscheutenmarc en hopscheutenjenever. (meer…)

Hopscheutenmuseum in Poperinge

Hopmuseum Poperinge Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Wanneer je zoals ik voor het eerst hopscheuten gaat kopen in Vlaanderen dan ga je bijna automatisch naar Poperinge. In de omgeving van Poperinge zijn nog enkele boeren die hop telen. Poperinge is het hart van de hopteelt in Vlaanderen. Het is niet meer dan logisch dat hier ook een hopmuseum te vinden is. Het hopmuseum zit in het prachtige oude pakhuis “De Stadsschaal”. Dit pakhuis was in het verleden de plek voor opslag, het wegen en keuren van hop. (meer…)

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.