Hop – Een hervonden groente deel 2

16 april 2011

Hopscheuten van familie Wouters in Reymerstok Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Dinsdag was ik in het zuiden van onze mooie provincie Limburg. Kon natuurlijk niet anders dan dat ik de hoptuin in Reimerstok ging bezoeken. Het prille begin is er, die paarse sprieten zijn de hopscheuten. Eentje geproefd. Heerlijk nootachtig smaakje, sterker dan de gekweekte (daarover later meer), aardser, iets vezeliger. Deze hopscheuten hadden al hard moeten werken om hun kopjes boven de grond uit te werken.

Maar dit is geen Delikatessen hop, deze hop verbouwt de familie Wouters voor Gulpenbier en Puurzaam. Deze scheutjes zijn van het ras Mercur, dat vooral voor het bittertje in het bier dient. Het andere ras, de Hallertauer, geeft vooral aroma. Maar daar gebeurde nog niet veel. Volgende week ga ik weer kijken en fotograferen.
Gezien het beduidend pittiger smaakje van deze hopscheuten en de bereidingswijze concludeer ik dat er vroeger geen Delikatessenhop gebruikt werd, maar deze ietwat op paarse asperges lijkende scheuten.

Hier een traditioneel Engels recept voor Hopsaus in mijn hertaling:

Hopsaus

Neem een handvol wilde hopscheuten, was die goed in zout water en laat ze uitlekken. Doe een flinke eetlepel boter in een pan en laat die smelten, maar niet kleuren. Stoof daarin de hopscheuten tot ze mals zijn. Bind de saus met wat bloem of broodkruim. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dien de saus op bij visgerechten of alles waar je anders een kappertjessaus bij zou gebruiken.

Dit artikel is geschreven door Lizet Kruyff en werd eerder gepubliceerd op Spinazieacademie.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.