Hop – Een hervonden groente deel 3

17 april 2011

Hop botanisch Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Ook in het Vermakelijk Landleven uit de 17e eeuw vinden we bij het tuinieren instructies voor en over de hop (humulus lupulus) En wel bij de maand november. Beetje vreemde maand. Kijk maar. Een samenvatting en hertaling: Het kruid windt en vlecht zichzelve om stokken, staken en andere dingen, waar je het bij zet. Het groeit ruimschoots op volle aarde en goed verzorgde akkers. De bellekens worden in augustus of september geoogst om er bier mee te brouwen. De jonge spruiten worden gekookt en in het voorjaar als salade met olie en azijn gegeten.

Nu, dat is dan toch weer een betere suggestie dan de Engelse plattelandstraditie om de hopscheuten in de erwtensoep mee te koken.

Dit artikel is geschreven door Lizet Kruyff en werd eerder gepubliceerd op Spinazieacademie.

Reacties

 1. Josje 15 juni 2011 11:29 uur

  Oh, ik heb een hopstruik aan mijn regenpijp. Wist niet – naast bierproduktie – dat ik meer ermee kon doen. Ga dit volgen en evt. proberen. Zal verder zoeken naar recepten.

 2. Okke Amerongen 15 juni 2011 12:36 uur

  Ha Josje, De hopscheuten die je uit eigen tuin kunt oogsten zijn de jonge uitlopers die net boven de grond uit komen. Dat is in maart of april. De planten zullen nu te taai zijn dus even geduld tot volgend jaar.

 3. Jolanda 12 oktober 2012 15:15 uur

  Hi Okke, ik ben nieuw hier, maar heb aleen vraag.
  Ik heb vorig jaar een hopstek gekregen, doe het goed maar is waarschijnlijk een mannelijke er komen geen bellen aan.
  maar, kan ik er iets mee? groetjes Jolanda

 4. Okke Amerongen 19 oktober 2012 07:51 uur

  Hallo Jolanda, De scheuten kun je gewoon opeten als ze net boven de grond uitkomen. Hier zie je hoe het eruit ziet als je wilde hop gaat plukken: https://www.hopscheuten.nl/nieuws/wilde-hop-plukken-met-cruydthof/ Dit kun je natuurlijk ook gewoon doen in eigen tuin.

 5. jolanda 26 mei 2014 11:02 uur

  Hi Okke,
  heb een steviaplantje, kan ik die gewoon in de kruidentuin zetten?, of is het voer voor slakken? want daar wordt ik ondanks vele maatregelen, een beetje gek van.

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.