Hopscheutenmuseum in Poperinge

4 april 2011

Hopmuseum Poperinge Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Wanneer je zoals ik voor het eerst hopscheuten gaat kopen in Vlaanderen dan ga je bijna automatisch naar Poperinge. In de omgeving van Poperinge zijn nog enkele boeren die hop telen. Poperinge is het hart van de hopteelt in Vlaanderen. Het is niet meer dan logisch dat hier ook een hopmuseum te vinden is. Het hopmuseum zit in het prachtige oude pakhuis “De Stadsschaal”. Dit pakhuis was in het verleden de plek voor opslag, het wegen en keuren van hop.

Wanneer ik het museum binnenloop kom ik meteen Sofie Adriaen tegen, de conservator. Eerder had zij mij al geholpen met wat tips waar ik hopscheuten kon kopen. Dat was wel nodig want zo makkelijk is dat niet te vinden. Zelfs niet in Vlaanderen! Sofie vertelt kort iets over het museum. Het museum zit in een oud pakhuis dat van binnen heel mooi modern gerenoveerd is. Ze vertelt dat de route van boven naar beneden loopt en ik zoef met de lift naar de 3e verdieping. Ik krijg een audioset waarmee ik het museum kan bekijken. Op alle objecten in de tentoonstelling staan nummers en als je het nummer in toetst op de audioset dan krijg je de toelichting. Handig en eenvoudig.

De 3e verdieping staat in het teken van de geschiedenis. Veel historische documenten en mooie beelden. De 2e verdieping beschrijft de teelt met een mooie tijdslijn van de activiteiten van de hopteelt door het jaar heen. Ook de werktuigen en gereedschappen worden hier overzichtelijk getoond. De bestrijding van insecten krijgt een goede uitleg. Je ziet hier duidelijk dat de hopteelt zeer intensief en lastig is.

De 1e verdieping beschrijft de oogst. Tot de jaren 50 was dit allemaal handwerk. Natuurlijk ben ik realistisch genoeg om dit niet alleen te romantiseren maar het heeft toch echt wel iets. Rond de oogsttijd in september kwam er een hele volksverhuizing op gang. Gezinnen kwamen met zijn allen plukken om geld bij te verdienen. Er waren feesten om een succesvolle oogst te vieren. Wat me het meeste bij is gebleven zijn de mooie oude filmbeelden van hele gezinnen die in het hopveld werken. Echt prachtig!

De begane grond toont de verwerking. Er zijn beelden te zien van het keuren van hop door “De Neus”. Na het keuren worden de hopbellen tot enorme balen van meer dan 100 kilo geperst. Verder zie je hier diverse producten waar hop in verwerkt is. Uiteraard vele bieren maar ook diverse medicijnen en andere preparaten. Het hopmuseum is zeker een bezoek waard. “De Stadsschaal” is een prachtig pand en je ziet de ontwikkelingen door de jaren heen.

Het hopmuseum bezoeken? Hier vind je alle gegevens:
Hopmuseum Poperinge
Gasthuisstraat 71
B-8970 Poperinge
+32(0)57 33 79 22
e-mail: hopmuseum@poperinge.be
www.hopmuseum.be

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.