Hopscheutenoogst 2011 in Proven, België

25 maart 2011

Familie Desmyter oogsten hopscheuten in Proven in België Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Helaas zijn hopscheuten nauwelijks in Nederland te koop. Er is op dit moment maar 1 hopteler in Nederland in Reijmerstok die hop teelt voor Gulpener. Hopscheuten zijn ook nog eens slecht te bewaren. Om toch hopscheuten te kunnen kopen en proeven, zat er niets anders op. Op naar ’t Hoppecruyt in Proven dus om de hopscheuten dan maar zelf te halen. Op vrijdag 18 maart vertrok ik voor een mooie rit naar West Vlaanderen.

Vanuit Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden voordat je er eindelijk bent. Ik mocht zo het hopveld oplopen waar ik Wout en Benedikte Desmyter trof. Ik had natuurlijk de hoop dat ik zelf wat hopscheuten mocht oogsten. Dat wilde ze helaas niet. We hebben eerder mensen in het veld aan het werk gehad maar daar waren we niet tevreden over. Dat doen we dus niet meer.

Hopscheuten aan wortelstok in Proven bij 't Hoppecruyt Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Op de dag ervoor vertelden ze mij al dat er misschien maar 2 kilo hopscheuten te koop zijn. Er is een festival in Poperinge rondom de hopscheut. Er komen 1000 mensen! Ja echt, DUIZEND! De familie moet leveren aan diverse restaurants. Er zijn gewoon niet meer scheuten te snijden op 1 dag. Dit geeft al aan dat we nu echt in een ander land zijn. Noem mij in Nederland één festival, rondom een peperdure groente die moeilijk te vinden is, waar zo veel mensen op af komen?

Hopveld bij 't Hoppecruyt in Proven in 2011 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Het hopveld ligt er prachtig bij. De familie vertelt mij dat de hop in februari en maart aangeaard is. Zo kunnen er mooie lange witte scheuten onder de grond groeien. Dan blijven ze dus mooi blank. Het proces is verder simpel. Met een hak graaf je de hopstokken uit zodat de scheuten bloot komen te liggen. Op de knieën snijd je vervolgens de witte scheuten af. Je laat 3 goede scheuten aan de wortelstokken zitten. Deze scheuten klimmen tegen leidraden 6,5 meter omhoog zodat er in september hop geoogst kan worden.

hopscheutenoogst in Proven Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Waarom de hopscheuten zo duur zijn? Dat zie je meteen. Om ze te oogsten moet je een dag lang op de knieën de scheuten snijden. Het duurt meer dan 1 uur voor je een kilo scheuten geoogst hebt. Op de dag dat ik er was scheen er een dun zonnetje, maar in maart kan het ook nog goed koud zijn en regenen. De hopscheuten waren nu alweer goedkoop (minder dan €100,-) en kosten nog steeds €65,- per kilo. Duur voor zo maar een groente, maar dat zijn hopscheuten echt niet. Hopscheuten zijn een bijzondere delicatesse en het oogsten is een echt monnikenwerk.

Ondanks alle drukte ben ik heel hartelijk ontvangen op de boerderij van ’t Hoppecruyt. Eén van de plannen is om volgend jaar met een groep mensen af te reizen naar België om daar ook culinair te kunnen genieten van de hopscheuten. Er zijn diverse restaurants waar je hele hopscheutenmenu’s kunt eten.

Volgens Benedikte kun je bij sommige restaurants voordelig hopscheuten proeven: Voor maar €30,- kun je bij sommige restaurants al een hoofdgerecht eten! Ook hieraan merk je dat België echt heel anders is dan Nederland. De meeste Nederlanders vinden dat gewoon heel veel geld voor een hoofdgerecht.

Meer informatie is te vinden op de site van ’t Hoppecruyt.

Reacties

  1. Lizet 25 maart 2011 11:53 uur

    Ha Okke, heb je gezien dat ik al een aantal historische zaken over hopscheuten op mijn blog heb gezet? Recepten kun je met bronvermelding gewoon overnemen. Linkje mag ook. Ik ga er de komende dagen nog meer opzetten.

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.