Wilde hop plukken met Cruydthof

31 maart 2011

Wilde hop geoogst Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Als ik tegen mensen vertelde dat ik een site over hopscheuten wilde maken kreeg ik regelmatig te horen Ik heb dat spul in de tuin. Echt onkruid! Als je het uit de tuin wil komen graven hoor ik het graag! Via Petra van Cruydthof hoorde ik dat hop ook gewoon in het wild groeit. Voor mij was dit nieuw. Zij wilde mij wel laten zien waar het groeide! Een afspraak om naar haar kwekerij in Tricht te komen, was dus snel gemaakt.

Petra Kaak Cruydthof Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Petra heeft een kwekerij met historische kruiden, groenten en eetbare bloemen: Cruydthof. In haar prachtige achtertuin kweekt ze kruiden in een kas en in de volle grond. Ze geeft ook tuinadvies en workshops. Een van die workshops is het wild oogsten van planten, bijvoorbeeld hop! Ik kreeg van Petra dus eigenlijk een gratis workshop met als speerpunt de wilde hop. Vanuit haar huis liepen we in de richting van de prachtige rivier de Linge.

Wilde hop in het veld Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Aan een dijkje waar ooit een bierbrouwerij stond, groeide de verwilderde hop gewoon tegen een hek. De dode ranken van voorgaande jaren hingen nog over het hek. Tussen het gras, brandnetels en het andere onkruid zag je ook de eerste uitlopers van de hopplanten: hopscheuten! De jonge hopscheuten zijn wat paars groen van kleur. Volgens kenners moet je ze echt jong plukken anders worden ze taai en vezelig.

Hand vol wilde hopscheuten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding In een kwartier plukken heb je een lekkere hoeveelheid hopscheuten. Na een beetje zoeken op internet (zoek maar eens op ‘Bruscandoli’) en speuren in boeken over wilde groenten, kom je heel wat lekkere recepten tegen. Ik heb wilde hopscheuten risotto gemaakt en fritatta met wilde hopscheuten. Heel erg lekker! De wilde hop is kruidiger en ‘groener’ van smaak dan de witte. Het is een lekkere bladgroente, met een bittere nasmaak. Perfect om mee te koken dus.

Petra van Cruydthof wil ik ontzettend bedanken voor de uitleg en de prachtige middag. Meer weten over workshops of de historische kruidenkwekerij? Kijk op de site van Cruydthof.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.