Zelf stekken maken van hop

6 mei 2011

Stek van hopplant Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Met Cruydthof ging ik wilde hop plukken. Eenmaal thuis vroeg ik me natuurlijk af of ik niet gewoon wat hop bij mij in de buurt kon planten? En of het ook mogelijk is om zelf hop te stekken? Gewoon proberen, dat is de enige oplossing. Het is ook gewoon leuk om te zien of het werkt. Hoe lang het allemaal duurt. ร‰n vooral om erover na te denken wat je allemaal kunt doen als je straks een enorme hoeveelheid hopstekjes hebt!

Ik heb gewoon een glaasje water gepakt en hier een paar hopscheuten in gezet. Op 19 maart zette ik de hopscheuten in het water. Gewoon in mijn raamkozijn zodat ze lekker veel licht hebben. Binnen een paar dagen zag ik dat de hopscheuten groeiden. Alleen, wortels zaten er niet aan ๐Ÿ™ Pas op 9 april zag ik ineens kleine wortels aan de plant zitten! Het werkt dus!

Nu moet ik ergens een mooie plek zoeken waar ik ze uit kan planten. Ik kan natuurlijk iemand beleefd vragen of ik hop in de tuin mag planten. Maar ik kan ook gewoon ergens wat wild planten. Guerillaguardening! Volgend jaar heb ik dan mijn eigen voorraad wilde hopscheuten. Lekker om een Omelet met wilde hopscheuten van te maken of Risotto van wilde hopscheuten. Er zijn vast nog veel meer lekkere recepten te verzinnen. Leuk!

Reacties

 1. Annemarie HOP 11 mei 2011 13:59 uur

  Ik wil dolgraag hop stekken maar weet totaal niet waar ik ze moet vinden.

  Kan iemand mij helpen!!!

  Ik ben zelf ook een echte HOP.

  Groetjes,

  Annemarie HOP

 2. Okke Amerongen 12 mei 2011 20:14 uur

  Annemarie Hop, leuke naam! Je ziet vast wel ergens hop staan bij jou in de buurt. Ik hoop dat het je gaat lukken. In het ergste geval kun je ook gewoon hopplanten bij het tuincentrum kopen. Succes!

 3. Diana van Loo-Karsijns 14 oktober 2011 20:56 uur

  Hey Okke, leuk die websites van je!
  Deze over hop vind ik wel helemaal geweldig, want tot mijn stomme verbazing kwamen er in onze eigen guerillagarden (Dordts oerwoud ๐Ÿ˜‰ ineens hopbellen aan ernstig hoppig uitziende planten bungelen! Daar ga ik dus de volgende keer beter op letten, bedankt voor de tip over die vensterbank acties, dat moet bij ons ook lukken.
  groetjes!

 4. Okke Amerongen 16 oktober 2011 07:50 uur

  Hallo Diana, Mooi een Dordts oerwoud ๐Ÿ™‚ Probeer de wilde hopscheuten wel op tijd te oogsten anders worden ze taai en is het niet meer lekker. Veel succes!

 5. Nicole 13 december 2011 14:33 uur

  Hoi Okke, leuke site!
  Je moet wel uitkijken met de hop het is nog erger dan bamboe! Als dat eenmaal in de grond zit krijg je het bijna niet meer weg elk klein scheutje wat blijft zitten wordt weer een nieuwe plant. Het groeit immers niet voor niks als hop ๐Ÿ˜‰ wij hebben zoveel hop een brouwerij is er jaloers op maar ik ben het beu ze overwoekeren alle planten! ik ga zeker wat proberen van deze recepten dan hebben we nog wat plezier ervan.
  Groetjes!

 6. Okke Amerongen 13 december 2011 23:14 uur

  Hallo Nicole, Je hebt wel gelijk, hop kan ontzettend woekeren en bij de telers groeit het in 1 seizoen wel 6 meter hoog. In de achtertuin vergaat het lachen je dan wel. Gewoon flink oogsten die hopscheuten, dat is zeker geen straf. Vooral het risottorecept vind ik erg lekker. Oh en bedankt voor de leuke complimenten!

 7. Marie-louise Notten 14 september 2012 15:23 uur

  Beste Okke,
  Voor het tweede najaar heb ik hop ranken geplukt. Natuurlijk met de vrouwelijke bloemen. Ik ben helemaal weg van de ranken met de “lampionnetjes”. Ik zg ze toevallig bij ons in de buurt langs de weg groeien en was helemaal verbaasd. Graag zou ik ze in mijn tuin willen en jij hebt het over het stekken hiervan. Kan dat dan met een stukje rank of moet je een wortelscheut hebben. Graag hoor ik het.
  groeten Marie-louise

 8. Okke Amerongen 15 september 2012 10:21 uur

  Hallo Marie-Louise, Als je op de foto klikt zie je hoe het werkt. Ik heb een stukje rank in een potje water gezet en zo zijn er wortels aan gekomen. Denk wel even goed na of je ze in je tuin wil hebben. Het kan behoorlijk woekeren!

 9. Esther Werneke 7 oktober 2012 08:29 uur

  Ha Okke, leuke site heb je en zeer leerzaam…zoals over hop. ik heb nogal wat staan maar wist niet dat je het kon eten. vraagje; er is mannelijke (zonder bloemen) en vrouwelijke ( U raadt al…met bloemen). kan je beiden verorberen?
  groetjes Esther

 10. Okke Amerongen 19 oktober 2012 07:50 uur

  Hallo Esther, Beide scheuten kun je opeten. Het enige belangrijke is om de scheuten niet te lang te laten groeien. Ze worden dan houtig en taai. Veel eetplezier!

 11. Gerrit Boute 17 juni 2013 19:35 uur

  Gave site, wil zelf hop telen.
  Wist niks over hop maar heb veel info gekregen mede ook door deze.
  Vriendelijke groet Gerrit Boute

 12. Marja 23 september 2013 14:04 uur

  Beste Okke,
  zonder onderstaande info was ik al begonnen een stukje rank in het water te zetten. Wat er, tot nu toe, volgt is een voortdurende afgifte van zwarte korrels. Ik heb deze op een vochtige wat gelegd, want weet niet wat het is en waar dit vandaan komt. Kun je mij hierover iets vertellen?

 13. Okke Amerongen 27 september 2013 16:17 uur

  Hallo Marja, Ik begrijp niet precies wat er aan de hand is en wat je vraag is. In het bovenstaande artikel laat ik zien dat je van een scheut hop een nieuwe stek kunt maken. Heb je toevallig een stuk hop met hopbellen op water gezet? Misschien vallen daar de hopkorrels uit. Dat zou kunnen maar ik heb hier geen ervaring mee. Het lijkt me ook geen probleem.

 14. john 24 februari 2014 21:34 uur

  beste Okke,
  Ik heb een humulus lupulus gekocht bij Groenrijk, echter
  op de achterzijde van het info etiket staat dat deze plant niet geschikt is voor consumptie.
  Hoe kan dat nu, heb ik een miskoop of verkeerde soort?

 15. Okke Amerongen 28 februari 2014 19:35 uur

  Hallo John, Dit is gewoon de officiรซle naam van het ras van de hopplant. De jonge scheuten zijn gewoon geschikt voor consumptie. De oudere scheuten zijn taai en kun je beter niet eten. Een gevaar zie ik er niet in.

 16. John de Rouwe 4 april 2014 10:01 uur

  Ik heb een vrouwelijke hopplant gekregen en wil deze vermeerderen. Krijg ik dan altijd vrouwelijke stekken of wordt het een verrassing. Mooie duidelijke site.

 17. Jannie Schaafsma- Zwiers 9 september 2014 18:04 uur

  Van hop kan je ook prachtige kransen maken,het is misschien een leuke tip,voor de knutselaars in bloemschikken.Veel succes.

 18. Jannie Schaafsma- Zwiers 9 september 2014 18:07 uur

  Van hop kan je ook mooie kransen maken,een leuke tip voor de bloemschik —knutselaars.

 19. Jannie Schaafsma- Zwiers 9 september 2014 18:10 uur

  Van hop kan je ook mooie kransen maken .Een leuke tip voor de bloemschik knutselaars. Heel veel succes.

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.