Over Hopscheuten.nl

Ik ben nog nooit een website begonnen over een groente- of fruitsoort die ik nog nooit eerder geproefd heb. Voor hopscheuten is dit wel het geval. Bij toeval las ik er iets over en dacht alleen maar Wat is dat nu weer voor groente?

Via wat onderzoek kwam ik bij een geweldige video van een hopboer uit West-Vlaanderen terecht. Deze man: Jean de Waal was met zijn moeder van 79 in het hopveld bezig om de planten uit te graven en de hopscheuten er met een mesje af te snijden. Een echt rotwerk.

Hopscheuten zijn peperduur! De eerste hopscheuten kosten €100,- per kilo. Maar je bent hier ook meer dan een uur voor aan het oogsten. Vaak in de bittere kou en regen want je moet oogsten aan het einde van de winter voordat de scheuten boven de grond uit komen. De hoge prijzen staan in schril contrast met het barre werk van de hopboeren.

Het filmpje greep mij aan en ik besloot per direct om er een site over te maken. Dit is mijn moeilijkste website project omdat ik er bij het begin het minste vanaf weet. De hopscheuten zijn alleen in het buitenland te krijgen en dat maakt het ook niet makkelijker. Maar ja…wat is er mooier dan een echt uitdaging?!

Op naar de hopscheuten:

  • ritjes naar West-Vlaanderen
  • in Zuid Duitsland telen ze ook hopscheuten: hopfensprossen
  • in Venetië eten ze groene hopscheuten: bruscandoli
  • voor Gulpener in Limburg telen ze weer hop, dus wie weet?

Kortom er is veel leuks te doen en uit te zoeken, zelfs door heel Europa!

Veel groeten,

Okke

Over deze site

Hopscheuten.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Hopscheuten.nl alles over het doel van deze site.