Bloemkoolpuree met winterpostelein, hopscheuten en amaretti

Bloemkoolpuree met winterpostelein, hopscheuten en amaretti Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten

  • kleine bloemkool in roosjes
  • klont roomboter
  • 200 ml bouillon of fond
  • 150 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • 100 g winterpostelein
  • wat hazelnoten, grofgehakt
  • 200 g hopscheuten
  • hazelnootolie
  • (appel)azijn
  • 24 amaretti (Italiaanse harde bitterkoekjes)

Bonny kwam met haar dochter onder het blauwe bord op Utrecht CS ook een zakje hopscheuten ophalen. Wat ze precies van plan was, wist ik toen nog niet. Een dag later had ik het geluk om het gerecht zelf te mogen proeven. Het is heerlijk. Volgens Bonny en bieradviseur Hayo is het lekker met Hommelbier uit Poperinge! Het Hommelbier was al op toen ik kwam proeven maar ik geloof het graag.

Dit voorgerecht is voor 6 personen.

Smelt de boter, doe de bloemkoolroosjes erbij en de bouillon of fond. Laat ca. 10 minuten smoren, tot de bloemkool zacht is. Haal de bloemkool uit de pan en doe in een mengbeker of blender. Kook het vocht in tot er nog een bodempje over is. Slagroom erbij en ook even inkoken. Het fond/slagroommengsel bij de bloemkool doen en met staafmixer of keukenmachine tot heel fijne puree maken. Op smaak maken met nootmuskaat, zout, en peper. Laten afkoelen tot lauw.

Snijd de onderste helft van de steeltjes van de winterpostelein.
Maak een vinaigrette van azijn, hazelnootolie en zout. Zoek de hopscheuten uit, verwijder eventueel harde stukjes van de onderkant. Meng de helft van de dressing door de postelein en doe er de hazelnoten bij. De andere helft van de dressing gaat door de hopscheuten. Laat even staan.

Verkruimel de amaretti, rooster ze in een droge koekenpan.

Leg op elk bord wat bloemkoolpuree, postelein en hopscheuten. Bestrooi de bloemkool met de geroosterde amaretti.

En toen hadden wij het geluk dat bieroloog Hayo voor de deur stond met een grote fles echt Poperings Hommelbier (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hommelbier)! Dat smaakte er prima bij. De rauwe hopscheuten waren lekker. Fris en knapperig. Ik denk dat ze in dit gerecht ook lekker zijn als ze kort worden geblancheerd. Dat proberen we volgend jaar…

Hier een setje foto’s van deze hopscheutensessie. Volg Bonny van Sighem ook op Twitter.

Reacties

  1. Marsepein 28 maart 2011 20:11 uur

    Hommelbier is inderdaad erg fijn, maar in heel Almere niet meer te koop. Ik moet ervoor naar Amsterdam…