Risotto met wilde hopscheuten

Risotto met wilde hopscheuten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

 • 250 gram hopscheuten
 • 1,5 liter kippenbouillon
 • 1 ui, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 75 gram roomboter
 • 375 gram risottorijst
 • 50 gram vers geraspte Parmezaanze kaas
 • peper en zout

Voor een lekkere risotto kun je mij wakker maken. De mogelijkheden van risotto zijn eindeloos. In het boek Antonio goes wild van Antonio Carluccio kwam ik een risotto met wilde hopscheuten tegen. Blijkbaar is dit een specialiteit uit de regio rond Venetië. Deze risotto is lekker na een middagje hopscheuten plukken. Dan heb je gewoon trek in iets lekkers en stevigs. Heerlijk!

Was de hopscheuten en laat ze goed uitlekken. Snijd de scheuten in stukjes van ongeveer 5 centimeter. Warm de bouillon op en zorg dat het tegen de kook aan blijft. Zo kun je tijdens het koken telkens wat hete bouillon toevoegen zonder dat het koken van de risotto stopt.

Bak de uitjes en de knoflook zachtjes in 50 gram boter, tot de ui glazig is. Voeg de rijst toe en schep het om totdat alle korrels een laagje boter hebben gekregen. Voeg nu telkens een pollepel bouillon toe. Roer af en toe zodat de risotto niet aanbakt. Voeg na 10 minuten de hopscheuten toe. Blijf bouillon toevoegen en af en toe roeren totdat de risotto gaar en romig is. Haal de pan van het vuur. Snijd de overgebleven boter in blokjes en roer het samen me de geraspte kaas door de risotto. Eet smakelijk!

Reacties

 1. Ruud 17 november 2012 10:34 uur

  Dit is inderdaad een specialiteit uit de Veneto. Bruscandoli heten ze daar.
  Maar je vindt de wilde hoppescheuten ook makkelijk in Nederland en België in het voorjaar.
  Ze groeien onder hagen en andere dichte struiken.
  Best plaatsen vermijden waar veel wandelaars met honden voorbijkomen 😉
  Maar ze zijn maar een korte periode vindbaar daarna worden ze te groot en te vezelachtig. Je kan ze dus diepvriezen en voor risotto coi bruscandoli is dit prima.

 2. Saskia de Rooy 30 maart 2014 14:32 uur

  Hallo Okke,
  Fijn het recept met hopscheuten en vooral ook het plaatje! De hop in mijn tuin woekert en nu kan ik de uitlopers lekker opeten!

  Groet, Saskia.